HA MEGKÉRDEZIK MIÉRT A TERMELŐTŐL...

Itthon a méz, elsősorban még mindig téli édesség. Nálunk, a speciális krém mézek miatt ez már nem igaz. Egész évben kínáljuk a termékeinket, és a lehető legtöbb helyen propagáljuk, hogy ez az egészséges édesség, nem szezonális. Az ember egész évben jót tesz magának, ha mézet fogyaszt cukor és édesítő helyett.
Sokszor felmerül a kérdés, amit a médiumokban lehet olvasni, hogy hamisítják a mézet és Kínából hozzák be, a méznek nem nevezhető édes folyadékot. Mi a helyzet ezzel?
A hír sajnos igaz. A nagy piaci szereplők, akik a multikat látják el mézzel, szinte kivétel nélkül ebben utaznak. Nagyvállalat, nem fog az időjárás viszontagságainak megfelelő gazdálkodást vezetni. Termelni akar és kalkulálható számokat. Ettől ez még átverés, de nem kell meglepődni rajta.
Ezen a honlapon is sokszor elmondom, azzal jár a legjobban a kedves vásárló, ha megbízható termelőtől vásárolja a termékét. Olyantól, aki a nevét és garanciákat ad hozzá. Az engedélyeket azért nem említem ide, mert azok megszerzése is csak ugyanolyan bürokratikus folyamat, mint a legtöbb dolog itthon. Bármilyen engedély beszerezhető.)
A másik dolog, amiről sokat beszélek, a kristályosodás. A kristályos méz nem hamis! A világos mézek, mint az akác és a selyemfű, később kristályosodnak, akár évek múltán, míg a sötét mézek, például a napraforgó vagy a hárs, hónapok alatt. A repce különösen hálátlan, ha nem szeretjük ezt a formáját a méznek, az akár egy héten belül képes bekristályosodni.
Az üveg óvatos melegítésével visszanyerhető a folyékony állapot, ha mégis azt szeretnénk. Ami fontos, hogy NE menjen a hőmérséklete a méznek 40 fok fölé. Ha ennél melegebbre emeljük a hőfokát, nagyban csökkenteni fogja az élettanilag hasznos tartalmát.
A kiszerelés előtt, nálunk is átesik egy kimelegítésen a méz. A hordóban, már beton kemény kristályban áll, ezért is szükséges a folyékony állapot elérése. Másrészt azért is, mert pergetés után, ugyan egy szűrőn átszűrjük a hordóba kerülő mézet, de a végleges csomagolás előtt, egy sokkal apróbb szűrővel is el kell végezni ezt a folyamatot. Ettől lesz szép, tiszta, áttetsző a nálunk vásárolt méz.

KIPRÓBÁLNÁD?

Nézd meg kínálatunkat a "szétnézek" gombra kattintva.